جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی به عنوان یک جرم مستقل تعریف شده و بسته به شرایط ارتکاب، مجازات های مختلفی برای آن تعیین شده است که در جنبه عمومی بین 5 تا 15 سال حبس دارد. این جرم غیر قابل گذشت بوده و می تواند با مجازات های شدیدی از جمله حبس های طولانی همراه باشد. آدم ربایی در صورتی که همراه با شرایط مشدد مانند استفاده از سلاح، ارتکاب جرم علیه کودکان یا صدمه زدن به فرد ربوده شده باشد، مجازات آن افزایش هم پیدا خواهد کرد. جهت شکایت و پیگیری جرم آدم ربایی باید از طریق مراجعه به کلانتری و دادسرا اقدام کنید. همچنین می توانید از تجربه و تخصص یک وکیل حقوقی در تهران و یا سایر شهرها استفاده کنید تا شما را در تمام مراحل رسیدگی به این جرم یاری نماید.
جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی چیست؟
آدم ربایی یکی از جرایم مهم و تهدید کننده امنیت اجتماعی بوده که قانون گذار برای آن مجازات های سنگینی در نظر گرفته چرا که آسیب های جدی به قربانی و خانواده او وارد نموده و جامعه را نیز دچار نا امنی می کند. مطابق با ماده 621 قانون مجازات اسلامی، مجازات آدم ربایی به تنهایی از 5 تا 15 سال حبس تعیین شده است. با این حال برخی شرایط مانند موارد زیر، می تواند باعث تشدید این مجازات شوند:
- ربودن افراد کمتر از 15 سال
- آسیب به فرد ربوده شده
- آدم ربایی با استفاده از وسایل نقلیه
- ارتکاب جرائم دیگر همراه با آدم ربایی
حداکثر مجازات جرم آدم ربایی که برای مجرم در نظر گرفته می شود 15 سال حبس است.
آیا شروع به آدم ربایی جرم محسوب می شود؟
در صورتی که فردی شروع به آدم ربایی نماید به این معنی که قصد انجام این کار را دارد و شروع به اجرای آن کند، اما وقوع آن به دلایلی که خارج از اراده او بوده معلق بماند، جرم مرتکب شده و مجازات آن بین 5 تا 10 سال حبس است. به عنوان مثال اگر فردی شخصی دیگری را به قصد ربودن او و با زور سوار ماشین نماید، شروع به ارتکاب جرم آدم ربایی نموده است؛ اما در صورتی که آن شخص مسافر بوده و در حین رانندگی از مسیر منحرف شود، زمانی که از مسیر منحرف شده شروع به آدم ربایی نموده است.
جرم مشارکت در آدم ربایی
جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی فقط شامل حال فردی که آن را مرتکب شده نمی شود، بلکه هر فردی به عنوان همدست در آدم ربایی مشارکت کند نیز به عنوان معاون جرم شناخته شده و مجازات خواهد شد. مطابق ماده 126 قانون مجازات اسلامی، هر فردی که با آگاهی و به طور عمد موارد زیر را مرتکب شود، به جرم مشارکت در آدم ربایی محکوم شده و مجازات لازم از سوی مراجع ذیصلاح برای آنها در نظر گرفته خواهد شد.
- ترغیب، تطمیع و یا تهدید فرد مرتکب کننده به انجام جرم آدم ربایی
- تهیه لوازم مورد نیاز جهت ارتکاب آدم ربایی و یا آموزش استفاده از آنها
- تسهیل انجام جرم آدم ربایی
- ارائه اطلاعات مورد نیاز مجرم برای آدم ربایی
- آماده سازی و در اختیار قرار دادن محیط لازم جهت ارتکاب آدم ربایی
مجازات مشارکت در آدم ربایی
همانطور که توضیح دادیم مجازات جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی بین 5 تا 15 سال متفاوت است. مجازات شخصی که به عنوان همدست در این جرم شناخته می شود، حداقل جرم اصلی و به مقدار 5 سال حبس خواهد بود. در صورتی که فرد ارتکاب کننده جرمی سنگین تر از آنچه همدست او قصد انجام آن را داشته مرتکب شود، فرد مشارکت کننده در آدم ربایی به مجازاتی خفیف تر محکوم خواهد شد.
شرایط اثبات جرم مشارکت در آدم ربایی
یکی از اصلی ترین شرایط اثبات جرم مشارکت در آدم ربایی، یکی بودن قصد و نیت مجرم با همدست اوست. همچنین در صورتی که عمل فرد مشارکت کننده قبل یا همزمان با فرد مجرم باشد، از دیگر شرایط اثبات این جرم در نظر گرفته می شود.
مجازات آدم ربایی در صورت رضایت شاکی
جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی از دسته جرم های غیر قابل گذشت است، به این معنی که طبق تبصره 2 از ماده 100 قانون مجازات اسلامی، حتی اگر فرد شاکی به هر علتی رضایت دهد، دلیل بر عدم رسیدگی و اجرای مجازات این جرم نیست و همچنان جنبه عمومی جرم (حبس) قابل اجرا خواهد بود.
شرایط تخفیف مجازات ادم ربایی
در صورت گذشت فرد شاکی مطابق با ماده 38 قانون، تنها طول مدت زمان حبس جرم های غیر قابل گذشت مانند آدم ربایی بین 1 تا 3 قابل کاهش است. به طور مثال اگر مجازات حبس آدم ربایی 10 سال باشد، بین 1 تا 3 سال قابل تخفیف می باشد.
شرایط مجازات جایگزین حبس در جرم آدم ربایی
جرم آدم ربایی از دسته جرم هایی است که می توان مجازات های جایگزین حبس برای آن در نظر گرفت. اما این موضوع شرایطی دارد که در ادامه با هم مرور خواهیم کرد:
- میزان مجازات: مجازاتی که برای جرم آدم ربایی در نظر گرفته شده میبایست حبس درجه 5 یا 6 باشد؛ یعنی مجازاتی که برای حبس در نظر گرفته شده باید کمتر از 10 سال باشد.
- سابقه کیفری: شخصی که با ارتکاب به آدم ربایی به عنوان مجرم شناخته شده نباید در گذشته سابقه جرم های سنگین یا آدم ربایی داشته باشد.
- رضایت شاکی: در صورتی که وقوع جرم آدم ربایی با انگیزه های مالی و به قصد اخاذی یا باج صورت گرفته باشد، لازم است در این مورد رضایت شاکی جلب گردد.
انواع مجازات های جایگزین حبس در جرم آدم ربایی کدامند؟
همانطور که در بالاتر اشاره شد، جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی حبس می باشد اما می توان در صورت داشتن شرایط گفته شده، آن را به موارد زیر تبدیل کرد:
نوع مجازات | توضیحات |
جزای نقدی | تعیین پرداخت مبلغی به نفع شاکی یا بیت المال |
محرومیت از حقوق اجتماعی | محرومیت از اشتغال در شغل های دولتی یا عدم استفاده از امکانات ورزشی تفریحی |
انجام خدمات عمومی | ارائه خدمات عمومی رایگان به نفع عموم |
محدودیت در رفت و آمد | ایجاد محدودیت در رفت و آمد به مناطق یا مکان های خاص |
محدودیت در سکونت | ایجاد محدودیت برای محل سکونت در یک موقعیت جغرافیایی خاص |
ارکان جرم آدم ربایی
جرم آدم ربایی شامل سه رکن قانونی، مادی و معنوی بوده که جهت اثبات این جرم، باید به طور هم زمان وجود داشته باشند. در ادامه هر کدام از ارکان جرم آدم ربایی را به تفکیک بررسی کرده و به شما توضیح خواهیم داد.
- رکن قانونی: این رکن مبنای حقوقی برای تعقیب و مجازات مرتکب را فراهم کرده و حداقل شرایط لازم جهت اثبات آدم ربایی را مشخص می کند. در این مورد، معمولاً نوع مجازات و موارد تشدید یا تخفیف آن نیز بیان می شود.
- رکن مادی: شامل رفتار فیزیکی مرتکب، مانند ربودن و انتقال غیرقانونی فردی بدون رضایت او از مکانی به مکان دیگر است که معمولاً با استفاده از تهدید، فریب، اجبار یا حتی زور عملی می شود. علاوه بر جابه جایی قربانی، شرایطی مانند نحوه انجام جرم، ابزار مورد استفاده و مدت زمان نگهداری فرد ربوده شده نیز در بررسی آن مورد توجه قرار می گیرند.
- رکن معنوی: رکن معنوی آدم ربایی به قصد و نیت مجرمانه مرتکب اشاره دارد. برای تحقق جرم آدم ربایی، مرتکب باید آگاهانه و عامدانه اقدام به ربودن فرد کند و قصد ارتکاب این عمل را داشته باشد. در صورتی که جابجایی فرد ناشی از اشتباه، شوخی یا غفلت باشد، عنصر معنوی لازم برای تحقق جرم وجود ندارد. در برخی موارد، سوءنیت خاص مانند قصد اخاذی، انتقام جویی یا آسیب رساندن به بزه دیده می تواند در شدت مجازات مؤثر باشد.
مصادیق آدم ربایی
مصادیق آدم ربایی و تشخیص آن در قانون مجازات اسلامی نیازمند بررسی دقیق شرایط هر پرونده و شواهد موجود است تا بتوان اقدامات قانونی لازم را جهت حمایت از قربانیان و مجازات مجرمان به کار گرفت. در ادامه انواع مصادیق آدم ربایی را با هم مرور خواهیم کرد.
آدم ربایی کودکان
آدم ربایی کودکان معمولاً توسط باندهای قاچاق انسان، افراد دارای مشکلات روانی یا حتی یکی از والدین در پرونده های حضانت غیرقانونی انجام می شود. این نوع ربایش می تواند با هدف اخاذی، بهره کشی، سوءاستفاده های جنسی یا فرزند خواندگی غیر قانونی صورت گیرد و آسیب های روحی و جسمی شدیدی به کودک و خانواده اش وارد نماید.
آدم ربایی با انگیزه مالی
آدم ربایی با انگیزه مالی نیز اغلب به قصد اخاذی از خانواده یا وابستگان فرد ربوده شده انجام می شود. در این حالت مجرمان معمولاً مبلغی را به عنوان باج مطرح کرده و گاهی در صورت عدم پرداخت، به قربانی آسیب زده یا حتی او را به قتل می رسانند. باندهای سازمان یافته در این نوع آدم ربایی، نقش پررنگی دارند و ممکن است قربانیان خود را بر اساس وضعیت مالی یا اجتماعی شان انتخاب کنند.
آدم ربایی با انگیزه سیاسی
در آدم ربایی با انگیزه سیاسی معمولاً گروه های تروریستی یا مخالفان دولت برای اعمال فشار، تهدید یا معامله سیاسی دست به این اقدام می زنند. در این شرایط قربانیان ممکن است چهره های سیاسی، نظامی، دیپلماتیک یا حتی افراد عادی باشند که برای تأثیرگذاری بر دولت ها یا نهادهای بین المللی به گروگان گرفته می شوند. این نوع آدم ربایی معمولاً با تهدیدهای رسانه ای و درخواست های خاص از دولت ها یا سازمان های بین المللی همراه می باشد.
آدم ربایی با انگیزه انتقامی
یکی دیگر از مصادیق آدم ربایی با انگیزه انتقامی بوده که بیشتر در پرونده های شخصی یا خانوادگی رخ می دهد و معمولاً ناشی از اختلافات عمیق، خیانت، مسائل ناموسی یا خصومت های قبلی است. در این نوع ربایش، فرد مجرم با هدف تحقیر، شکنجه یا حتی کشتن قربانی، او را از محیط امنش خارج می کند. این نوع آدم ربایی می تواند به طور مخفیانه یا آشکار انجام شود و حتی در برخی موارد به نزاع ها و درگیری های شدید و اقدامات جنایتکارانه گسترده تری منجر می گردد.
نحوه اثبات جرم آدم ربایی
اثبات جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی نیازمند ارائه دلایل و مستندات محکم از سوی شاکی یا مقام تعقیب کننده است. اگر دادگاه بر اساس شواهد و قرائن موجود، وقوع جرم را اثبات نماید، مجرم محکوم خواهد شد در غیر این صورت حکم به برائت و تبرئه وی داده خواهد شد. از منظر حقوقی برای تحقق جرم آدم ربایی، باید عنصر مادی آن یعنی جابجایی غیرقانونی فرد بدون رضایت وی، به اثبات برسد. در این زمینه شهادت فرد ربوده شده و نحوه وقوع جرم از زبان او اهمیت ویژه ای دارد.
برخی از شواهد و مستنداتی که می تواند به اثبات جرم آدم ربایی کمک کند عبارتند از:
- وجود علائم فیزیکی همچون جراحات یا آثار ضرب و جرح بر روی بدن قربانی
- شهادت شهود
- گزارش های پلیسی
- فیلم ها و تصاویر دوربین های مداربسته
- پیام ها و مکالمات ضبط شده
- سایر مدارک دیجیتالی
- اظهارات و اعترافات متهم در بازجویی ها
نحوه اثبات بی گناهی در جرم آدم ربایی
بر اساس یک قاعده کلی اثبات جرم با مدعی است چرا که اصل بر برائت متهم می باشد. به عنوان مثال زمانی که شخصی مدعی بی گناهی در جرم آدم ربایی باشد با این مضمون که با مدعی رابطه دوستانه داشته و یا با رضایت یا درخواست فردی او را جابجا نموده، فرد مدعی باید بتواند خلاف گفته های آن شخص را به اثبات برساند.
مراحل شکایت و پیگیری قانونی جرم آدم ربایی
جهت پیگیری قانونی جرم آدم ربایی می توانید ابتدا از طریق کلانتری اقدام کرده و یا به طور مستقیم به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه نمایید. با کمک گرفتن از یک وکیل کیفری در تهران و مشهد یا سایر شهرها، این امکان برای شما فراهم خواهد شد تا این پروسه را راحت تر و مطابق با اصول قانونی طی نموده و در سریعترین زمان ممکن بتوانید از حقوق خود دفاع کنید.
در ادامه مراحل شکایت و پیگیری قانونی جرم آدم ربایی را به شما توضیح خواهیم داد:
- ابتدا در دادسرا نامه ای با عنوان شکایت از آدم ربایی تنظیم کرده و کلیه اطلاعات لازم جهت طرح شکوائیه را ثبت نمایید.
- تمامی مدارک و شواهد لازم جهت رسیدگی به پرونده را به بازپرس دادسرا ارائه دهید.
- در صورتی که وقوع جرم آدم ربایی محرز شود، کیفرخواست صادر خواهد شد.
- در صورتی که بازپرس صلاح بداند، جهت بازداشت متهم یا حفظ آثار جرم از قرار کیفری استفاده می شود.
- پس از صدور کیفرخواست، پرونده به دادگاه ارسال شده تا طرفین بتوانند اظهارات و دفاعیات خود را مطرح نمایند.
- در صورت اثبات وقوع جرم، طبق ماده 621 قانون مجازات اسلامی حکم مناسب صادر خواهد شد.
- فرد مجرم به تحمل مجازات مقرر محکوم خواهد شد.
اثبات جرم ادم ربایی در صلاحیت کدام دادگاه است؟
جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی همانند دیگر جرائم کیفری مثل مجازات خفت گیری با چاقو در دادگاه کیفری شعبه 2 رسیدگی می گردد. مطابق با قانون جدید، این دادگاه به عنوان دادگاه جانشین، صلاحیت رسیدگی به جرایم کیفری از جمله اثبات جرم آدم ربایی را دارا می باشد.
نتیجه گیری؛ مجازات آدم ربایی در قانون جدید چیست؟
آدم ربایی از جرائم غیر قابل گذشت بوده که امنیت اجتماعی جامعه را به خطر می اندازد. به همین دلیل مجازات جرم آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی بین 5 تا 15 سال در نظر گرفته شده که در صورت رضایت شاکی شامل تخفیف در میزان حبس نیز خواهد شد. برخی از شرایط مانند سن کم فرد ربوده شده، استفاده از وسایل نقلیه و… می توانند باعث تشدید مجازات آدم ربایی شود. همچنین این جرم، دارای سه رکن قانونی، مادی و معنوی بوده که برای اثبات آن، وجود هر سه این موارد لازم می باشد. مشارکت در آدم ربایی نیز خود جرم محسوب می شود که حداقل میزان حبس جرم اصلی یعنی 5 سال برای آن در نظر گرفته شده است.
گروه حقوقی عدالت به منظور ارائه خدمات مطلوب و با توجه به نیازهای موکلین خود، ضمن استفاده از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران و با بهره گیری از دانش و تخصص روز در حوزه های مختلف حقوقی، آماده است تا وکالت شما را در پرونده های حقوقی، کیفری، ثبتی و خانواده بر عهده گیرد.
سوالات متداول؛ آدم ربایی در قانون مجازات اسلامی
جرم آدم ربایی چیست و مجازات آدم ربایی در قانون جدید چقدر است؟
آدم ربایی به معنای ربودن و جابجایی غیرقانونی فرد دیگری بدون رضایت اوست که در قانون مجازات اسلامی جرم سنگینی محسوب شده و مجازات آن بسته به شرایط، از 5 تا 15 سال حبس است.
چه عواملی باعث تشدید مجازات آدم ربایی می شوند؟
عواملی مانند سن فرد ربوده شده (کودک باشد)، استفاده از سلاح در هنگام آدم ربایی، وارد آمدن آسیب جسمی یا روحی به فرد ربوده شده، ارتکاب جرم توسط چند نفر و آدم ربایی با انگیزه اخاذی یا انتقام جویی می توانند باعث تشدید مجازات شوند.
آیا مجازات آدم ربایی در صورت رضایت شاکی کاهش پیدا می کند؟
جرم آدم ربایی از جرایم غیر قابل گذشت است و حتی با رضایت شاکی، مجازات حبس آن به طور کامل از بین نمی رود. با این حال، رضایت شاکی می تواند در تخفیف مجازات و کاهش میزان حبس مؤثر باشد.
نحوه اثبات جرم آدم ربایی چگونه است؟
اثبات جرم آدم ربایی نیازمند ارائه دلایل و مستندات کافی به دادگاه بوده که از جمله ادله ای که می توان برای اثبات این جرم ارائه کرد، می توان به شهادت شهود، گزارش پلیس، فیلم و تصاویر دوربین های مداربسته، مدارک پزشکی مبنی بر آسیب های جسمی یا روحی قربانی و پیامک ها و مکالمات ضبط شده اشاره کرد.
آیا مشارکت در آدم ربایی نیز جرم است؟
بله، طبق قانون مجازات اسلامی هر گونه مشارکت در جرم آدم ربایی، اعم از معاونت یا مباشرت، جرم محسوب شده و مجازات خاص خود را دارد.
برای پیگیری پرونده آدم ربایی کجا باید مراجعه کنیم؟
بهترین راه برای پیگیری پرونده آدم ربایی، مراجعه به وکیل متخصص در امور کیفری است. وکیل می تواند شما را در تمام مراحل قانونی راهنمایی و از حقوق شما دفاع کند.
مجازات آدم ربایی با وسیله نقلیه چیست؟
آدم ربایی با وسیله نقلیه یکی از عوامل تشدید کننده این جرم می باشد که در صورت ارتکاب به آن، فرد مجرم به حداکثر مجازات حبس، یعنی 15 سال محکوم خواهد شد.