سقف مهریه بعد از فوت شوهر، مقدار مشخصی ندارد؛ به عبارتی دیگر، زنی که مهریه خود را دریافت نکرده است، می تواند درخواست مطالبه تمام آن را داشته باشد. زن بعد از فوت شوهر نباید از حق قانونی خود چشم پوشی کند؛ او می تواند با کمک گرفتن از بهترین وکیل مهریه تهران یا شهرهای دیگر، حق و حقوق خود را از محل ماترک یا همان اموال باقی مانده از متوفی دریافت کند.
سقف مهریه بعد از فوت شوهر چقدر است؟
زنی که همسرش فوت می کند، چه در عقد دائم و چه در عقد موقت، می تواند تمام مهریه خود را مطالبه کند و سقفی برای آن وجود ندارد. هر مقدار که در سند ازدواج قید شده است، قابل مطالبه و پیگیری می باشد. در بحث مهریه بعد از فوت شوهر، باکره بودن یا نبودن زن، تاثیری در مقدار آن ندارد و حتی اگر نزدیکی میان آنها حاصل نشده باشد، تمام مهریه به زن تعلق می گیرد. این مسئله با طلاق متفاوت است؛ زیرا در طلاق، در صورتی که زن باکره باشد، تنها نیمی از مهریه را می تواند دریافت کند.
چگونگی دریافت مهریه پس از فوت شوهر
طبق ماده 869 قانون مدنی، مهریه جزو دیون یا بدهی های مرد حساب می شود و پس از فوت مرد، از محل ماترک یا اموال به جا مانده از او پرداخت می شود. برای مطالبه مهریه دو روش قانونی وجود دارد:
مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت
سند ازدواج، یک سند رسمی به شمار می رود و مهریه در آن قید شده است؛ پس از طریق اجرای ثبت ، قابل پیگیری می باشد. ماده 93 قانون ثبت املاک و اسناد اعلام می دارد “کلیه اسناد رسمی راجع به معاملات املاک ثبت شده مستقلا و بدون مراجعه به محاکم لازم الاجرا است.” در اولین قدم برای دریافت مهریه بعد از فوت شوهر، زن باید با همراه داشتن سند ازدواج، به دفترخانه محل وقوع عقد مراجعه کند. اجرائیه پرداخت مهریه توسط سردفتر صادر شده و مرجع ثبت، مطالبه مهریه را به وسیله پست سفارشی به وراث شوهر ابلاغ می کند تا نسبت به پرداخت آن اقدام کنند.
اگر ورثه تا ده روز پس از دریافت ابلاغیه، مهریه را پرداخت نکنند، ترکه متوفی توقیف می شود. منظور از ترکه متوفی، اموال به جا مانده از فرد فوت شده است. اگر مرد، مال و اموال ثبت شده ای برای توقیف نداشته باشد، اجرای ثبت یک گواهی به زن می دهد تا از طریق دادگاه اقدام کند.
شرایط مهریه زن بعد از فوت شوهر
در دو صورت مهریه از طریق دادگاه مطالبه می شود:
- اگر مرد اموال ثبتی نداشته باشد و زن موفق نشود مهریه خود را از طریق اجرای ثبت دریافت کند، باید دادخواست مطالبه مهریه را به دادگاه خانواده تقدیم کند. طرفیت دادخواست، ورثه متوفی هستند.
- اگر ازدواج به صورت موقت و ثبت نشده باشد، نمی توان از محل اجرای ثبت آن را مطالبه کرد. در این صورت باید زن صیغه ای، برای دریافت مهریه از طریق دادگاه اقدام کند.
طبق ماده 226 قانون امور حسبی، مهریه از دیون ممتاز است؛ یعنی پرداخت آن، بر دیون دیگر ارجحیت دارد. البته این دین و بدهی، فقط از اموال متوفی پرداخت می شود و ورثه، ملزم به پرداخت آن نیستند. به عبارت ساده تر، زنی که همسرش فوت می کند و شوهرش مال و اموال کافی به جا نگذاشته است، نمی تواند مهریه اش را از پدرشوهر یا سایر اقوام مطالبه کند. شما می توانید به مراجعه به وکیل خانواده در تهران یا محل زندگی خود از حق و حقوقات خود در این موارد کاملا آشنا شوید.
مدارک لازم برای گرفتن مهریه بعد از فوت شوهر
مدارک لازم برای مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر به شرح زیر است:
- سند رسمی ازدواج یا صیغه نامه
- شناسنامه
- کارت ملی
- گواهی فوت شوهر
- برگه انحصار وراثت
نمونه دادخواست مهریه بعد از فوت شوهر
متن زیر، نمونه دادخواستی است که زن باید برای مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر تنظیم نماید:
ریاست محترم دادگاه
با سلام و احترام
به استحضار می رساند اینجانب به موجب سند ازدواج به شماره…… در تاریخ….. با آقای ….عقد دائم نموده ایم. همسر بنده به شرح گواهی فوت پیوست شده، فوت کرده و وراث ایشان، خواندگان دعوا هستند. با توجه به این که اجرای مهریه از طریق اداره ثبت، بعد از گذشت شش ماه نتیجه ای نداشته است، درخواست پرداخت مهریه از ماترک متوفی را استدعا دارم.
سهم الارث زن پس از فوت شوهر
سهم الارث زن از شوهرش، در صورت فرزند داشتن متوفی، یک هشتم و در صورت نداشتن فرزند، یک چهارم از اموال یا ماترک اوست. نکته قابل ذکر این است که دریافت مهریه زن پس از فوت همسر، مانع از بهره مند شدن او از سهم الارث نمی شود و می تواند هر دو حق خود را دریافت کند. البته موضوع ارث فقط برای همسران دائم صدق می کند و به همسران موقت تعلق نمی گیرد.
مهریه زن دوم پس از فوت شوهر
میان زن اول یا سایر همسران، تفاوتی برای دریافت مهریه وجود ندارد و هر کدام از آنها می توانند مهریه خود را مطالبه کنند. برای پرداخت مهریه هیچ کدام نسبت به دیگری اولویت ندارند و اگر اموال متوفی کافی باشد، تمام مهریه زوجات پرداخت می شود. سقف مهریه بعد از فوت شوهر هنگامی تعیین می شود که اموال متوفی به قدری نباشد که مهریه همسرانش به طور کامل پرداخت شود؛ در این صورت، اموال موجود، میان تمام طلبکاران به نسبت طلب آنها تقسیم خواهد شد.
شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر بعد از مرگ شوهر
این امکان زمانی مطرح می شود که یکی یا هر دوی والدین همسر، پرداخت مهریه را به عنوان شرط اساسی در زمان عقد تعهد کرده باشند. در شرایط معمول، پدر شوهر از نظر حقوقی ملزم به پرداخت مهریه نیست. اما اگر در عقدنامه تعهد به پرداخت مهریه از سمت والدین باشد این شرط ایجاد می شود.
مهریه زن بعد از فوت شوهر چگونه حساب میشود؟
زمانی که مردی فوت می کند، زن مهریه خود را بر اساس زمان فوت همسر خود دریافت می کند. بنابراین زمان فوت همسر مبنای محاسبه مهریه او است. برای محاسبه مهریه به نرخ روز شاخص قیمت سالانه بانک مرکزی در سال قبل از مطالبه مهریه تقسیم بر شاخص قیمت سالانه بانک مرکزی در سال وقوع عقد و در نهایت عدد بدست آمده را در مبلغ مهریه ضرب می شود.
جمع بندی؛ بعد از فوت شوهر چقدر مهریه به زن تعلق میگیرد؟
سقف مهریه بعد از فوت شوهر وجود ندارد و زن می تواند تمام مهریه خود را دریافت کند؛ حتی اگر بین آنها نزدیکی انجام نشده باشد. مهریه فقط از محل ماترک یا اموال به جا مانده از متوفی پرداخت می شود و اگر مرد اموال کافی نداشته باشد، نمی توان آن را از پدرشوهر و… دریافت کرد. میان زن اول و سایر همسران دائم و موقت، تفاوتی برای دریافت مهریه وجود ندارد و هر کدام می توانند برای دریافت حق خود از طریق اجرای ثبت و دادگاه اقدام کنند.
بهترین کار برای دریافت مهریه پس از فوت شوهر، کمک گرفتن از وکیل است. زیرا او بر اساس تجربه ای که دارد، می تواند با شناسایی و معرفی اموال مرد و دیگر کارهای حقوقی، مهریه را وصول کند. گروه حقوقی عدالت آماده مشاوره و به عهده گرفتن وکالت پرونده های مهریه هستند.
سوالات متداول؛ سقف مهریه بعد از فوت شوهر
پس از فوت مرد، مهریه به زن صیغه ای او هم تعلق می گیرد؟
بله. همسر موقت نیز پس از فوت شوهر می تواند مهریه را مطالبه کند؛ تنها ارث به او تعلق نمی گیرد.
مهریه زن بعد از فوت شوهر بر عهده کیست؟
بعد از فوت مرد، مهریه از محل ماترک یا اموال به جا مانده از او پرداخت می شود.
زن بعد از فوت شوهر می تواند مهریه را از ورثه او بگیرد؟
خیر. مهریه از ورثه مرد قابل وصول نیست و فقط باید از محل ماترک و اموال به جا مانده از مرد پرداخت شود.