از مهم ترین راههای اثبات سقط جنین، می توان به سونوگرافی، آزمایش خون و ادرار، بیوپسی و… اشاره کرد. سقط جنین در سه حالت طبیعی، قانونی و غیرقانونی ممکن است اتفاق بیفتد که در این میان، سقط غیرقانونی، جرم محسوب شده و پیگرد قانونی دارد. در صورت مشکوک شدن به وقوع سقط جنین، باید هر چه سریع تر اقدام قانونی انجام دهید. برای این کار، بهتر است از بهترین وکیل خانواده در تهران یا شهرهای دیگر کمک بگیرید.
راه های اثبات سقط جنین
برای اثبات سقط جنین و علت آن، پزشکان از روش های تشخیصی سونوگرافی، آزمایش خون و ادرار، آمنیوسنتز و بیوپسی استفاده می کنند:
- سونوگرافی: سونوگرافی یکی از روش های دقیق و رایج برای تشخیص سقط جنین است. پزشک با استفاده از تصاویر ایجاد شده با امواج صوتی، به پزشک کمک می کنند تا رحم و محتویات آن را بررسی کرده و وجود یا عدم وجود جنین را مشخص کند.
- آزمایش خون: اندازه گیری سطح هورمون hCG یکی دیگر از راه های تشخیص سقط جنین است. کاهش ناگهانی سطح این هورمون که در دوران بارداری زیاد است، سقط جنین را نشان می دهد.
- آزمایش ادرار: با بررسی سطح هورمون hCG در ادرار نیز می توان به وجود یا عدم وجود بارداری پی برد. این روش، دقت کمتری نسبت به آزمایش خون دارد.
- آمنیوسنتز: روش آمنیوسنتز به معنای برداشتن نمونه از مایع آمنیوتیک اطراف جنین است. اگر جنین سقط شده باشد، هیچ سلول جنینی در نمونه آمنیوتیک نشان داده نخواهد شد.
- بیوپسی از بافت رحم: بیوپسی از بافت رحم نیز یکی از راههای اثبات سقط جنین محسوب می شود. در این روش، نمونه کوچکی از بافت رحم برداشته شده و تحت آزمایش های مختلفی قرار می گیرد. با بیوپسی، عواملی که ممکن است باعث سقط شده باشند مشخص می شود.
انواع سقط جنین
سقط جنین به معنای پایان بارداری و خروج جنین از رحم مادر است. این اتفاق در چند حالت ممکن است رخ دهد:
سقط جنین طبیعی
منظور از سقط جنین طبیعی، پایان خودبخودی بارداری است که به دلایل مختلفی از جمله مشکلات هورمونی مادر، ناهنجاری های رحم، عفونت ها، اختلالات کروموزومی جنین و بیماری های مزمن مادر اتفاق می افتد.
سقط جنین قانونی
سقط جنین قانونی با مجوز قانونی و تحت شرایط خاص انجام می شود. در صورتی که تشخیص داده شود که جنین دارای ناهنجاری های جدی است یا ادامه بارداری برای سلامت مادر یا جنین خطرناک باشد، پس از طی مراحل قانونی، مجوز سقط جنین صادر شده و با روش های دارویی یا جراحی این کار انجام می گردد.
سقط جنین غیر قانونی
در سقط جنین غیرقانونی و عمدی، بارداری بدون مجوز و خارج از چارچوب ها خاتمه می یابد. این نوع سقط، معمولا توسط افراد غیر متخصص انجام می شود و نه تنها از نظر پزشکی خطرناک است، بلکه از نظر قانونی نیز جرم محسوب شده و مجازات سنگینی دارد.
اثبات سقط جنین عمدی
سقط جنین عمدی، جرم محسوب می شود و قابل پیگرد قانونی است. اگر زن به دلایلی مانند بارداری ناخواسته، فقر، رابطه نامشروع، اختلاف خانوادگی و…، اقدام به سقط جنین نماید، همسر او می تواند شکایت کند. برای اثبات سقط غیر قانونی جنین و پیگیری آن، مدارک زیر، مورد نیاز است:
- گواهی پزشک: گواهی پزشک که تشخیص سقط جنین در آن درج شده، یکی از مهم ترین راههای اثبات سقط جنین است.
- پرونده پزشکی بارداری: تمام مدارک پزشکی مربوط به بارداری، از جمله گزارش آزمایش ها و سونوگرافی ها، باید گردآوری شود.
- گواهی پزشکی قانونی: در برخی موارد، ممکن است به گواهی پزشکی قانونی نیز نیاز باشد.
- شهادت شهود: شهادت افرادی که در جریان بارداری زن قرار داشته اند، می تواند به عنوان مدرک استفاده شود.
- پیامک ها و مکالمات تلفنی: هرگونه مدرک الکترونیکی که نشان دهنده بارداری زن و تصمیم او برای سقط جنین باشد، می تواند به عنوان مدرک، مورد استفاده قرار بگیرد.
عواقب سقط غیرقانونی جنین
سقط جنین غیرقانونی، عوارض پزشکی جدی برای زن دارد و ممکن است جان او را به خطر بیندازد. علاوه بر آن، این کار عواقب قانونی مانند حبس و پرداخت دیه را نیز در پی دارد. پزشک یا فردی که این عمل را انجام داده است نیز به مجازات محکوم می شود.
مجازات سقط جنین
اگر با راههای اثبات سقط جنین مشخص شود که این کار به صورت عمدی و غیرقانونی انجام شده است، جرم محسوب شده و مجازات دارد. مواد قانونی مجازات سقط جنین به شرح زیر است:
- مجازات سقط جنین در ماده ۶۲۲ قانون مجازات اسلامی: “هر کس عالماً عامداً به واسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله، موجب سقط جنین وی شود علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص حسب مورد به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد.”
- مجازات سقط کردن جنین در ماده 623 قانون مجازات اسلامی: “هر کس با دادن ادویه و یا وسایل دیگر موجب سقط جنین زن شود، به حبس از ۳ تا ۶ ماه محکوم می گردد و اگر این عمل را آگاهانه و عامدا انجام داده باشد به حبس از شش ماه الی یک سال محکوم خواهد شد و در همه موارد پرداخت دیه الزامی می باشد.”
- مجازات سقط کردن در ماده 324 قانون مجازات اسلامی: “پزشکان و ماماها و دیگر مشاغلی که در عمل سقط جنین عمدی نقش داشته اند، علاوه بر پرداخت دیه به مدت 2 الی 5 سال محکوم به حبس می گردند.”
مجازات سقط جنین توسط مادر
در قانون برای سقط جنین توسط مادر، مجازات حبس یا جریمه در نظر گرفته نشده و اگر این کار را انجام دهد، مجازاتی در پی ندارد. در این حالت، فردی که باعث سقط جنین شده است، باید دیه را پرداخت کند.
دیه جنین سقط شده
پس از انجام راههای اثبات سقط جنین و محرز شدن این جرم، برای جنینی که سقط شده است دیه در نظر گرفته می شود. دیه جنین بر اساس مراحل رشد متفاوت است و به ترتیب ذیل می باشد:
- اگر نطفه در رحم مستقر شده باشد: دوصدم دیه کامل
- سقط جنین در مرحله علقه انجام شود؛ یعنی جنین به صورت خون بسته درآمده باشد: چهارصدم دیه کامل
- اگر جنین در مرحله مضغه قرار داشته باشد؛ یعنی به صورت توده گوشتی درآمده باشد: شش صدم دیه کامل
- اگر جنین در مرحله عظام باشد؛ یعنی به صورت استخوان درآمده باشد ولی هنوز گوشت روییده نشده باشد: هشت صدم دیه کامل
- اگر گوشت و استخوان بندی جنین تمام شده باشد ولی روح در آن دمیده نشده باشد: یک دهم دیه کامل
- جنینی که روح در آن دمیده شده است: اگر پسر باشد، دیه کامل، اگر دختر باشد نصف دیه کامل و اگر جنسیت او نامشخص باشد سه چهارم دیه کامل تعیین می گردد.
جمع بندی؛ راههای اثبات سقط جنین
سقط جنین، از لحاظ حقوقی و پزشکی اهمیت زیادی دارد و برای اثبات آن به مجموعه ای از مدارک پزشکی مانند نتایج سونوگرافی، آزمایش خون، آمنیوسنتز و بیوپسی بافت رحم نیاز است. همچنین، گواهی پزشک، پرونده پزشکی و در برخی موارد، شهادت شهود نیز می توانند به عنوان راههای اثبات سقط جنین مورد استفاده قرار بگیرند. سقط جنین غیرقانونی، جرم محسوب شده و مجازات های سنگینی دارد. اگر مرد متوجه شود که همسرش سقط جنین انجام داده است می تواند شکایت کرده و خواهان مجازات شود. در صورتی که با موضوع سقط جنین مواجه شده اید گروه حقوقی عدالت، می توانند شما را در مراحل قانونی و جمع آوری مدارک لازم راهنمایی کنند.
سوالات متداول؛ سقط جنین
سقط جنین تا چند ماهگی مجاز است؟
سقط جنین به صورت قانونی تا 16 هفتگی یا همان 4 ماهگی مجاز است.
آیا برای سقط جنین اجازه پدر لازم است؟
بله، با تصویب قانون جوانی جمعیت، اجازه پدر برای سقط جنین ضروری شده است.