حقوق زن در صیغه 99 ساله چیست؟ شرایط لازم + تفاوت با عقد دائم

حقوق زن در صیغه 99 ساله

حقوق زن در صیغه 99 ساله کاملا بستگی به شروطی دارد که در همان ابتدا زن و مرد به توافق می رسند. به عبارتی علی رغم زیاد بودن زمان صیغه ۹۹ ساله، این ازدواج همچنان یک نوع ازدواج موقت محسوب شده و مواردی مانند ارث بری، نفقه و… در آن وجود ندارد. با این وجود اگر در همان ابتدا شرایط مختلف مانند پرداخت نفقه مطرح شود، زن می تواند برای دریافت حق خود اقدام قانونی داشته باشد. پیشنهاد می کنیم قبل از هر اقدامی شرایط خود را با وکیل خانواده تهران مطرح کرده و احکام قانونی را از او جویا شوید.

صیغه 99 ساله چه شرایطی دارد؟

صیغه ۹۹ ساله و شرایط آن

طبق قانون کشور ما و البته شرع اسلام، ازدواج به دو صورت دائم و موقت می تواند انجام شود. یکی از شروط اصلی ازدواج موقت تعیین زمان آن به صورت دقیق است؛ یعنی چه برای زمان کوتاه مثلا چند ساعت و چه برای زمان طولانی چند ساله، لازم است تاریخ شروع و پایان عقد مشخص باشد. منظور از صیغه ۹۹ ساله نیز ازدواج موقتی است که به مدت ۹۹ سال بین زن و مرد شکل می گیرد.

توجه داشته باشید که علی رغم اینکه مدت این ازدواج آن را شبیه عقد دائم می کند؛ اما همچنان طبق قانون، ازدواج موقت محسوب می شود. به عبارتی حقوق زن در صیغه 99 ساله بر اساس قوانین ازدواج موقت بررسی خواهد شد. شرایطی که صیغه ۹۹ ساله دارد، کاملا مطابق سایر عقدهای موقت از جمله عدم ارث بری، نداشتن نفقه، امکان محدودیت در روابط جنسی، عدم شرط رعایت مساوات بین همسران و… هستند.

آیا صیغه 99 ساله در شناسنامه ثبت می شود؟

بر اساس قوانین ایران، صیغه 99 ساله همان ازدواج موقت است که در شناسنامه ثبت نمی شود. مگر این که زوجین تصمیم داشته باشند که آن را به ازدواج دائم تبدیل و فرزندی داشته باشند. در صورت ثبت نشدن در شناسنامه در برخی موارد زوجین با پیچیدگی های حقوقی همراه می شوند. در صورت این که مشاوره در این خصوص نیاز دارید می توانید به بهترین وکیل مهریه در تهران و شهرهاس دیگر مراجعه کنید.

  مجازات خفت گیری با چاقو چیست

مدارک لازم برای صیغه 99 ساله

مدارک زیر برای انجام این عقد موقت لازم است:

  • شناسنامه و کارت ملی زوجه به همراه فتوکپی
  • شناسنامه و کارت ملی زوج به همراه فتوکپی
  • شناسنامه پدر دختر دوشیزه
  • گواهی فوت و یا یند طلاق زن بیوه با مطلقه
  • دو قطعه عکس سه در چهار هر یک از زوجین

حق و حقوق زن در صیغه 99 ساله

از نظر قانونی زنی که با صیغه ۹۹ ساله ازدواج می کند، طبق شرایط ازدواج موقت می تواند مسائل قانونی را پیگیری نماید. به عبارتی قوانین ازدواج موقت برای صیغه ۹۹ ساله حاکم است. بر همین اساس حقوق زن در صیغه 99 ساله شامل موارد زیر خواهد بود:

تعیین مهریه

حق و حقوق زن در صیغه 99 ساله، ازدواج موقت کوتاه مدت یا ازدواج دائم در بحث مهریه تفاوتی نخواهد داشت. به بیان دیگر زنان در هر نوع ازدواجی می توانند مهریه ای تعیین کنند و طبق قانون آن را از مرد دریافت نمایند. البته فراموش نکنید که این میزان تعیین شده باید حتما ثبت و رسمی شده باشد؛ در غیر این صورت اثبات میزان مهریه دشوار و بعضا غیر ممکن خواهد بود.

محدودیت در روابط جنسی

از جمله حقوق زنان در صیغه ۹۹ ساله امکان خودداری از برقراری روابط جنسی است. در ازدواج دائم زن نمی تواند چنین شرطی بگذارد؛ اما در ازدواج موقت با هر مدت زمانی، زن می تواند از برقراری رابطه جنسی خودداری کرده و آن را جزو شروط ضمن عقد بیاورد.

نفقه در صیغه 99 ساله

در ازدواج موقت با هر میزان زمانی، زن نمی تواند ادعای دریافت نفقه داشته باشد. به طور کلی مرد می تواند در ازدواج موقت به زن نفقه پرداخت نکند؛ اما اگر هنگام عقد توافق شود که مرد به زن نفقه پرداخت کند، از نظر قانونی زن می تواند برای دریافت نفقه اقدام نماید. معمولا در صیغه ۹۹ ساله زنان دریافت نفقه را قید می کنند.

نحوه طلاق در صیغه 99 ساله چگونه است؟

به طور کلی طلاق در ازدواج موقت معنایی ندارد؛ یعنی بحث طلاق در این عقد مطرح نیست. دو حالت فسخ و ابطال در این حالت ممکن است رخ دهد که با یکدیگر تفاوت هایی دارند. یکی از این تفاوت ها پرداخت حق و حقوق زن در صیغه 99 ساله است؛ یعنی با توجه به اینکه فسخ یا ابطال رخ می دهد، شرایط قانونی متفاوت خواهد بود. اگر نیاز به مشاوره در این خصوص دارید می توانید به وکیل طلاق در تهران و دیگر شهرها مراجعه کنید.

حقوق زن در صیغه 99 ساله در حالت فسخ

فسخ عقد موقت را تنها مرد می تواند انجام دهد؛ یعنی مرد می تواند باقیمانده مدت عقد را به زن بخشیده یا اصطلاحا بذل کند. در این حالت طبق قانون مرد باید مهریه تعیین شده را به زن پرداخت نماید. البته اگر در مدتی که عقد جاری بوده، رابطه جنسی انجام نشده باشد، مرد ملزم به پرداخت نصف مهریه خواهد بود. در شرایط عادی نفقه جزو حقوق زن در صیغه 99 ساله نیست؛ اما اگر در زمان عقد مرد به پرداخت آن متعد شده باشد، در زمان فسخ باید آن را طبق توافق به زن پرداخت نماید. ضمن اینکه فوت شدن هر یک از طرفین، صیغه را فسخ می کند.

  درخواست اعسار مهریه چیست

ابطال صیغه موقت و حقوق زن

ابطال صیغه موقت و حقوق زن

بعضا افراد باطل شدن را با فسخ یکسان درنظر می گیرند در حالی که این دو مفهوم کاملا متفاوت با یکدیگر هستند. در زمان فسخ مرد با رعایت حق و حقوق زن این کار را انجام می دهد؛ اما باطل شدن در صورت شرایط خاص اتفاق می افتد و اصطلاحا اثر قهقرایی دارد. اصلی ترین شرایطی که منجر به باطل شدن عقد موقت می شوند موارد زیر هستند:

  • عدم رضایت هر یک از طرفین برای این ازدواج
  • عدم تعیین مهریه
  • فریب یا تقلب هر یک از طرفین در زمان عقد
  • متاهل بودن زن در زمان جاری شدن صیغه
  • بسته به شرایط ضمن عقد و یا نظر مراجع

در حالتی که ابطال اتفاق بیفتد، انگار هیچ گونه عقدی در کار نبوده است؛ در نتیجه برای حق و حقوق زن در صیغه 99 ساله چنانچه ابطال اتفاق بیفتد، بر اساس شرایط و مستندات باید اقدام کرد. احتمال اینکه زن در این شرایط حقی نداشته باشد وجود دارد؛ به ویژه اگر دلیل ابطال مشکلاتی از سوی خود زن باشد.

شرایط ثبت صیغه ۹۹ ساله در محضر یا شناسنامه

در حالت کلی صیغه ۹۹ ساله می تواند ثبت نشود؛ یعنی عقد می تواند توسط فرد مطمئن یا حتی خود زوجین جاری شود. با این وجود شرایطی پیش می آید که باید عقد رسمی شده و در محضر به ثبت برسد. این شرایط به شرح زیر هستند:

  •   در صورتی که زن باردار شود.
  •   در صورتی که ثبت شدن به عنوان شرط ضمن عقد باشد.
  •   در شرایطی که مرد تعهد به پرداخت نفقه یا کار دیگری داده باشد.

ثبت صیغه ۹۹ ساله در شناسنامه انجام نمی شود؛ اما در صورتی که فرزندی متولد شد، نام او در شناسنامه پدر و مادر ثبت می گردد.

تفاوت صیغه ۹۹ساله با عقد دائم

با توجه به این که زمان صیغه ۹۹ ساله شبیه ازدواج دائم است، بسیاری از افراد آن ها با یکدیگر اشتباه می گیرند. این در حالی است که از نظر قانونی تفاوت های خیلی مهمی در این دو نوع ازدواج وجود دارد. مهمترین تفاوت های ازدواج دائم با صیغه ۹۹ سال شامل موارد زیر می شوند:

  • ارث بری: زن در ازدواج دائم از مال مرد ارث می برد؛ در حالی که صیغه ۹۹ ساله حقی برای زن در رابطه با اموال مرد ایجاد نمی کند.
  • نفقه: پرداخت نفقه به زن از سوی مرد در ازدواج دائم اجباری است؛ اما در ازدواج موقت تا زمانی که در عقد ذکر نشود، الزامی برای مرد نخواهد داشت.
  • رابطه جنسی: در ازدواج دائم زن مکلف به تمکین از مرد برای روابط جنسی خواهد بود؛ اما در ازدواج موقت زن می تواند ممنوعیت این رابطه را در زمان عقد به عنوان شرط تعیین کند.
  • مساوات بین همسران: در ازدواج دائم مرد باید مساوات را بین همسران رعایت کند؛ اما در ازدواج موقت این مسئله مطرح نیست.
  • قدرت اختیار زن: در حالت کلی ازدواج دائم برای زن محدودیت های بیشتری به دنبال دارد. به عنوان مثال مرد بدون اذن همسر نباید از خانه خارج شود. این در حالی است که ازدواج موقت به زن اختیارات بیشتری می دهد. البته شروط ضمن عقد می تواند این موارد را تغییر دهد.
  مدارک لازم برای اثبات ترک انفاق چیست؟ روش های اثبات ترک انفاق

شرایط فرزندان متولد شده از ازدواج موقت

شرایط فرزندان متولد شده از ازدواج موقت

مسئله سرپرستی فرزندان، ارث بردن آن ها و… در ازدواج موقت و دائم تفاوتی با یکدیگر ندارند. به عبارتی از نظر قانونی تفاوتی بین فرزندان با ازدواج دائم و موقت یا صیغه ۹۹ ساله نخواهد بود. از نظر پرداخت نفقه نیز مرد موظف خواهد بود که به فرزندان خود این مبلغ را پرداخت نماید.

نتیجه گیری شرایط و حقوق زن در صیغه 99 ساله

حق و حقوق زن در صیغه 99 ساله بر اساس قوانین ازدواج موقت بررسی می شود. در واقع زمان طولانی این صیغه باعث نمی شود که تبدیل به ازدواج دائم شود. مهریه تنها مورد از حقوق بانوان بوده که مرد موظف به پرداخت آن خواهد بود. پرداخت نفقه نیز در حالت عادی به عهده مرد نیست؛ مگر اینکه هنگام عقد این مسئله ذکر شده باشد. همچنین زن در ازدواج موقت از مرد ارث نمی برد و نمی تواند در این رابطه ادعایی کند. پاسخگوی سوالات شما در بخش نظرات خواهیم بود.

سوالات متداول؛ حق و حقوق زن در صیغه 99 ساله

آیا ثبت شدن صیغه در مراجع رسمی الزامی است؟

الزامی برای ثبت صیغه وجود ندارد؛ مگر اینکه زن باردار شود. البته فراموش نکنید که در صورت عدم ثبت صیغه، مواردی چون مهریه و نفقه قابل پیگیری قانونی نخواهد بود.

آیا ثبت شدن صیغه نامه ملزم به ثبت در شناسنامه است؟

خیر؛ ازدواج موقت الزامی برای ثبت در شناسنامه ندارد. در صورتی که فرزندی از این ازدواج متولد شد، تنها نام فرزند در شناسنامه ثبت می شود.

نحوه طلاق در صیغه 99 ساله چگونه است؟

در صیغه 99 ساله، طلاق وجود ندارد و عقد با پایان مدت آن از جانب زوج منقصی می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *